"Anya! Mi legyek? Minek öltözzek be? Csinálj nekem jelmezt! Süss a suliba sütit! Ugye idén is készítesz fánkot?" ... és még hosszan sorolhatnám.
Szóval úgy gondolom itt az ideje egy jó fánk receptnek :)
Farsangi fánk:
Hozzávalók:
0,5 kg finom liszt
1 élesztő (5 dkg)
2 dl tej
10 dkg porcukor
6 dkg vaj
5 tojás sárgája
csipet só
1 liter olaj
Elkészítés:
A langyos tejből, az élesztőből és egy kevés porcukorból kovászt készítünk. A lisztet, a maradék porcukrot és a csipet sót egy tálba szitáljuk. Tipp: Ha nincs kedved átszitálni, akkor fogj egy habverőt és jó alaposan keverd át a száraz alapanyagokat. Az eredmény ugyanaz, a meló viszont kevesebb vele!
Mikor a kovász felfutott hozzáöntjük a lisztes keverékhez, hozzáadjuk a lágy vajat és a tojások sárgáját.
És akkor most jöhet az igazi izommunka. Jól összekeverjük az anyagokat és fakanállal addig verjük, amíg hólyagos nem lesz. Aki már csinált ilyet, az jól tudja, másnap tuti az izomláz. De verjük, csak verjük... Ha nagyon nem bírjuk, fogjuk be a gyereket vagy a férjünket, ha kaphatók egy kis segítségre. Az enyémek szerencsére igen, így én ennél a fázisnál szépen pislogok a páromra vagy a fiamra, akik általában ki is veszik a tálat és a fakanalat a kezemből. :)
Szóval eljutottunk odáig, hogy hólyagos a fánk tésztánk. Szórjuk meg kevés liszttel, takarjuk be egy tiszta konyharuhával és tegyük langyos helyre pihenni. Mi meg csücsüljünk be a tévé elé, dobjuk fel a lábunkat és élvezzük a megérdemelt pihenést. Megdolgoztunk érte!
Kb. fél óra után szépen megkelt a tésztánk, tehát jöhet a következő menet. Tegyük a tésztát lisztezett deszkára és nyújtsuk ujjnyi vastagra. Fogjuk a pogácsa szaggatót és szaggassunk a tésztából szép kis kerek formákat. Ha nincs ilyen szaggatónk -nekem sincs- kapjunk ki a szekrényből egy poharat és szaggassunk azzal. Ne felejtsük el néha lisztbe mártani a pohár szélét, hogy ne ragadjon hozzá a tészta. A maradék tésztát finoman összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
Ezt addig folytatjuk, amíg már nem marad annyi tészta, hogy szaggatható legyen. Nálunk ez a gyerekeké lesz... Különböző formákat készítenek belőle... azt is kisütjük és az csak az övéké :)
Ha minden tésztát elhasználtunk, akkor takarjuk le a fánkokat és pihentessük újabb fél órát. Irány a szoba! Lábat fel és pihi!
Amikor megkeltek a fánkocskáink, egy nagy serpenyőben olajat melegítünk és aranybarnára sütjük. Lekvárral vagy porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat!
Tipp:
Ha teszünk a tésztába 3 cent rumot, akkor nem szívja magába az olajat, így könnyű fánkot kapunk.
Ha szeretnénk a lekvárnak helyet a fánk tetején, akkor szaggatás után nyomjuk a tészta korongok közepébe a hüvelykujjunkat.
Ügyeljünk arra,hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor kívül megég, belül pedig nyers marad.
Ne feledjük! A fánktészta nagyon érzékeny. Minden alapanyag legyen szoba-hőmérsékletű és a konyha se legyen huzatos!
Sajnos a fánk nem egy olyan étel, amin sokat lehet spórolni. Ennél inkább érdemes követni pontosan a receptet. Tehát nem árt, ha van egy megbízható mérlegünk, esetleg digitális mércénk.
Spórolási lehetőség ebben az estben maximum annyi lehet, hogy készítünk egy tartalmas levest (bab, gulyás esetleg csirkebecsinált), így talán kevesebb fánkkal is jól lakik a család! :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése