Sokan gondolják, hogy székely eredetű ez az étel. Erre a félreértésre a név ad okot. Pedig ez kimondottan magyar találmány. A székelyek nem is ismerik.
Története a következő:
Székely József, vármegyei főlevéltáros, Petőfi Sándorral ment ebédelni, de mire az étterembe értek, a kínálat jelentős része elfogyott. Székely kérésére a szakács a maradék savanyú káposzta főzeléket és pörköltet összekeverte és így tálalták fel nekik. Petőfinek nagyon ízlett az étel és legközelebb is ugyanezt rendelte, „Székely-káposzta” néven hivatkozva az ételre.
Ennél az ételnél érdemes nagyban gondolkodni, mert mint tudjuk sokáig eláll és minél többször melegítjük, annál finomabb lesz.
Hozzávalók:
2 kg sertéscomb
3 kg savanyú káposzta
0,5 kg füstölt hús (tarja, oldalas, szalonna, stb.)
3 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma vagy 1 kiskanál fokhagyma granulátum
0,5 dl olaj
pirospaprika, só, bors
tejföl
Elkészítés:
A hagymából, a húsból és a fűszerekből pörköltet készítünk. Ennek menete a következő:
A hagymát felkockázzuk és az olajon üvegesre dinszteljük. A húst közepes kockákra daraboljuk, majd a hagymára dobjuk és fehéredésig pirítjuk. Először levet fog ereszteni, de ettől ne ijedjünk meg. Ez teljesen normális. Ha elfőtte a levét, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk. Esetleg rakhatunk bele ételízesítőt, de vigyázzunk nehogy elsózzuk. Vegyük figyelembe azt is, hogy ebbe jön még a füstölt hús is, ami szintén sós. Dobjuk bele a felaprított fokhagymát és hagyjuk kis lángon főni.
Szóval, most már szépen rotyog a pörköltünk a tűzhelyen. Jöhet a következő fázis.
Daraboljuk fel a füstölt húst és dobjuk a pörköltbe.
Tipp: Ha szalonnát választottunk füstölt hozzávalónak, akkor vagy süssük ki egy kicsit a zsírját külön és így dobjuk a pöribe vagy a pörkölt készítését úgy kezdjük, hogy felkockázzuk a szalonnát, lesütjük és erre dobjuk a hagymát. Az első esetben megszabadulunk egy jó adag zsírtól, ami állítólag egészségtelen (mármint a zsír). A másodikban viszont nyerünk egy kis plusz jó ízt. Mindenki döntse el maga, hogy az egészségére akar- e vigyázni vagy egy igazán jót akar kajálni. :)
Tehát fő a füstölt hússal turbózott pörköltünk a tűzhelyen. Ellenőriztük már egyszer-kétszer az ízét. Remélhetőleg nem sikerült elsóznunk, azaz a füstölt hús belefőzése után is ehető még az étel és nem döntöttünk le néhány pohár vizet a torkunkon kóstolás után. (Ha mégis túlsóztuk, akkor se kapjunk frászt. Van egy tuti megoldás az elsózott étel megmentésére. 2-3 szem krumplit megpucolunk és beledobjuk az ételbe. Ez felszívja a felesleges sót. Ha elvégezte a dolgát kiszedjük és akár fel is falhatjuk.)
Tegyük fel, hogy minden oké és nem kell mentő akciót indítanunk. Folytassuk az étel összerakását. Ott tartunk, hogy fő a pöri. (Remélem jó nagy lábost választottatok hozzá. Aki mégis valami aprócska láboskában kezdte el a főzést, az most rakja az egészet egy nagyobb lábosba.) Már csak a savanyú káposzta árválkodik az asztalon. Tehát azzal kell valamit kezdenünk. De mit is?
Először is kóstoljuk meg, hogy mennyire savanyú. Ízlés kérdése ki mennyire szereti savanyúan. Van aki teljesen kimossa a káposztát és így egy enyhén savanykás ízvilágot kap, de olyan is akad, aki egyáltalán nem mossa ki és extra savanyú lesz a székelykáposztája. Én általában a középutat választom. Ha nagyon savanyú káposztát sikerült választanom, akkor kb. a háromnegyedét mosom ki, ha viszont egy kellemesen savanykásat, akkor csak a felét. Így egy harmonikusan savanyú ízt kapok a végére. (Tipp: Ha nem sikerült eltalálnunk a savanyúságát a kimosással, akkor korrigálhatjuk majd ezt más módon is, miután már a káposzta is a lábosba került. Ha túl savanyúra sikeredet, akkor cukrozzuk meg egy kicsit, viszont ha sikerült ízetlenre mosnunk a káposztánkat, akkor adjunk hozzá egy kis ecetet.) Ha ezzel készen vagyunk, azaz ízlésünknek megfelelően kimostuk a káposztát, rakjuk ezt is a lábosba. Öntsük fel vízzel. Kb. annyit öntsünk rá, ami épp ellepi és hagyjuk kis lángon békében forrogatni.
Pfffú.... Végre elkészültünk a nehezével. Innentől kezdve már csak néha ki kell kukkantanunk a konyhába, hogy egy kicsit megkevergessük, ellenőrizzük a levét és ha kell egy kis vízzel után töltsük és persze kóstolgatni. Csak vigyázzunk nehogy jól lakjunk a sok kóstolgatásban. :)
Ha minden alkotórésze puhára főtt és az íze is megfelel, akkor készen is vagyunk.
Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk!
Gondolom mindenkinek feltűnt, hogy nem mellékeltem képeket a fenti leíráshoz. Ennek oka, hogy ilyen alapanyag mennyiségből csak karácsonykor főzök székelykáposztát. Sajnos addig még van két hónap. :(
De azért elkészíthetjük ezt az ételt a csóró hétköznapokban is és higgyétek el nekem, így is fantasztikusan finom lesz.
0,5 kg sertéshús (comb, lapocka vagy tarja)
2 kg savanyú káposzta
1 darabka szalonnabőr
1 fej vöröshagyma
1 kiskanál fokhagyma granulátum
0,5 dl olaj
tejföl
só, bors, pirospaprika, ételízesítő
Elkészítés:
Az elkészítése tulajdonképpen megegyezik az előbb leírtakkal.
A hagymából, húsból és a fűszerekből pörköltet készítünk. Beledobjuk a szalonnabőrt és összeforraljuk. Ellenőrizzük az ízét, ha kell utána fűszerezzük.
A káposztát ízlésünknek megfelelően kimossuk, majd ez is mehet a lábosba.
Felöntjük vízzel. Hivatalosan csak annyi víz kell bele, hogy épp ellepje és ezt a folyadék mennyiséget kb. a felére el kell főzni, de én itt is szoktam egy kicsit csalni. Jó bőven felöntöm vízzel és szinten is tartom a folyadék mennyiséget a főzés végéig. Így egy jó bő szaftos ételt kapunk végeredményül, aminek fő előnye, hogy jó sok kenyérrel lehet enni, ami azért jó, mert több ember tud jól lakni ebből a menyiségből és mellesleg szerintem fantasztikusan finom a tejfölös lébe mártogatott friss kenyér.
Mindent puhára főzünk. Ellenőrizzük az ízét és ha kell utána ízesítjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése