Ez egy igen egyszerű és ismert recept, sőt nem is túl drága. Épp ezért ma egy kicsit fordított napot tartok. Arról fogok írni, hogy az alapreceptet miként tudjuk egy kicsit izgalmasabbá tenni.
Íme az alaprecept:
Hozzávalók:
2 kg burgonya
20 dkg lecsókolbász
5 tojás
2 dl tejföl
só, bors
Elkészítés:
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük. A tojást is megfőzzük. Figyeljünk, hogy kemény tojás legyen belőle. A lágy tojást lehetetlen szeletelni. :)
Mikor minden megfőtt, megpucoljuk és felkarikázzuk a krumplit és a tojást. ( A burgonyát forrón, a tojást lehűtve könnyebb pucolni.) Lehúzzuk a kolbász héját és vékonyra szeleteljük. A tejfölt egy tálban alaposan kikeverjük egy kevés sóval és borssal (esetleg a só helyett használhatunk ételízesítőt).
Mikor készen vagyunk az előkészítéssel, előkapjuk a jénait vagy a tepsit a szekrény mélyéről, kicsit kiolajozzuk. Gyorsan begyújtjuk a sütőt, hogy mire elkészülünk jó meleg legyen.
És kezdődhet a rétegezés: 1 sor burgonya, 1 sor kolbász, 1 sor tojás... majd kezdjük elölről....1 sor burgonya, 1 sor kolbász, 1 sor tojás... és így tovább, amíg el nem fogy az alapanyagunk vagy a tepsi tetejéig nem érünk. Fontos, hogy az utolsó sor burgonya legyen és maradjon még annyi helyünk, hogy nyakon tudjuk önteni a kikevert tejföllel. A burgonya sorokat sózzuk meg, ha sótlannak bizonyul a főtt krumpli.
Mikor már a tejföl is a tetején van betoljuk a sütőbe és mehetünk tévézni... :) Nyugodtan süthetjük a legnagyobb fokozaton, hiszen nincs benne semmi nyers, tehát csak össze kell sütni az alapanyagokat. Kb. fél óra kell neki, de ez a sütőtől is függ. Addig süssük, amíg szép színt nem kap.
És most nézzük, hogy is lehet felturbózni egy kicsit, anélkül, hogy ettől anyagi csődbe mennénk.
- Kicsit több tejfölt használva, a rétegek közé is önthetünk a tejfölös keverékből. Ettől sokkal szaftosabb lesz az étel.
- Ha a tejfölbe belekeverünk 1-2 nyers tojást, akkor sokkal szebb színt kap a végén és a rétegeket is jól összetartja.
- Lecsókolbász helyett készítsük parasztkolbászból... Teljesen más íze lesz a rakott krumplinak ettől a változtatástól.
- Esetleg, ha akad otthon egy kis szalonna maradék, azt apró kockákra vágva a kolbászok közé szórhatjuk, amitől enyhén füstölt ízt kap a burgonya.
- De készíthetjük úgy is, hogy a kolbászt lecseréljük szalonnára, virslire vagy egyéb maradék felvágottra.
- Akár ki is hagyható a kolbász. Ha csak krumpliból és tojásból készítjük, akkor egy teljesen új ételt kapunk. Ilyenkor viszont fontos, hogy több tejfölt és fűszert használjunk, különben nagyon száraz és ízetlen lesz. Ugyanez igaz a tojás elhagyására is.
- Tejföl helyett besamel mártással is készíthetjük.
- Használjunk bátran fűszereket. Nem muszáj csak sóval és borssal fűszereznünk. Nagyon kellemes és különleges ízvilágot érhetünk el így. Jól illik hozzá a szerecsendió, a petrezselyem, a zeller, de akár a lestyán vagy a tárkony használatával is sikert arathatunk. Persze ilyenkor vegyük figyelembe a család ízlésvilágát is. Nem mindenki vevő a különleges ízekre egy megszokott ételben. :)
- Végezetül (számomra) a jolli joker: a SAJT... Bármilyen reszelhető vagy könnyen olvadó sajtot használhatunk hozzá. Reszeljük a rétegek közé és a tejfölbe is. A végeredmény a mennyország. Főként ha ezzel párosítjuk valamelyik fent leírtat is. Ha egyszer így megkóstolja az ember, többé nem is akarja máshogy készíteni. Imádom! :) Kár, hogy olyan drága a sajt. De kb. 20 dkg elég belőle, így azért néha megengedhetjük magunknak.
És akkor most irány a konyha!!! Próbáljátok ki ezeket a változatokat is és jöhetnek a visszajelzések. Kinek melyik jött be a leginkább?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése