Tovább csökkenthetjük kiadásainkat, ha magunk készítünk el bizonyos dolgokat. Itt olyanokra gondolok, mint lekvár, befőtt, savanyúság, de akár a kenyeret, pékárut is süthetjük magunk.
Persze tudom, hogy javarészt lecsengett a befőzési időszak, de azért érdemes gondolni a jövő nyárra és már most készülni rá szépen lassan. A befőttes üvegeket mostantól nem dobjuk a szelektív gyűjtőbe, hanem szépen kimossuk és keresünk neki egy helyet, ahol tavaszig elfér. El se hiszitek milyen sok üveg össze tud gyűlni egy fél év alatt. És gondolom láttátok a nyár folyamán a boltok polcain, hogy milyen rettenetesen drága egy befőttes üveg kupakkal. Nektek így ingyen meglesz ez a kellék.
Ha meg tudjuk fizetni, akkor szörpből is az üveges kiszerelést vegyük, mert ennek az üvege is jól használható passzírozott paradicsom vagy szörp eltevésénél. Ha itt az ünnepek alatt némi üveges szeszes ital (és itt nem sörre gondolok) is felbontásra kerül, vigyázzunk, hogy a kupakja ne sérüljön és akkor ez is mehet a polcra várakozni a többi üres üveg közé.
Ha ténylegesen elhatároztuk magunkat, hogy jövőre be fogunk főzni, akkor az őszi hónapokban járjunk nyitott szemmel az üzletekben. Sok helyen le fogják árazni a befőzési kellékeket és a tartósítószereket, tehát most lesz érdemes ezeket megvásárolni. Csak aztán ne múljon el a lelkesedés tavaszig!!! :)
De most beszéljünk inkább olyasmiről, amit az év bármely részében magad készíthetsz, így kevesebbet kell fizetned érte. Mert köztudott, hogy az alapanyagok általában olcsóbbak, mint a kész ételek....
Elsőként a mindennapi kötelező... A KENYÉR...
Tudom-tudom!!!! Gyúrni, dagasztani, keleszteni, majd megint gyúrni, formázni, keleszteni, végül megsütni... Rengeteg munka, még több idő! De kevesebb kiadás, főként ha átalány díjas a gázod (persze gázsütőt véve alapul)...
Rengeteg kenyér receptet találhatsz az interneten... Egyik glancosabb, mint a másik... Ilyen- olyan egészséges lisztből készült vagy magvakkal dúsítottat, esetleg élesztő nélküli recept is kering a világhálón. De én az egyszerűség híve vagyok. Van egy jól bevált kenyér receptem és sütési módom, amit évek óta használok és még sosem hagyott cserben. Persze nem félbarna vagy barna vagy magvas vagy mit tudom én... ez csak egy egyszerű fehér kenyér. Nem pont olyan, mint a bolti, de nagyon finom és tutira nincs benne semmi extra adalék anyag. :)
Hozzávalók:
1 kg liszt
2,5 dkg élesztő
0,5 dl olaj
0,5 l víz (kb.)
2 kiskanál só
1 kiskanál cukor
0,5 mokkáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
Az élesztőt kb. 1 dl vízben a cukorral és egy kevés liszttel felfuttatjuk. Egy nagy tálba beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát és kicsit elkeverjük. Beleöntjük a felfutott élesztőt, az olajat és a maradék vizet majd jól kidolgozzuk. A vizet lehetőleg ne öntsük bele egyszerre, mert a liszt fajtától függ, hogy mennyi folyadékot képes felvenni. Tehát inkább több részletbe adagoljuk a vizet addig, amíg egy lágy kelt tésztát kapunk. Akkor jó, ha szépen elválik az edénytől és a kezünktől is, de nem kemény, inkább rugalmas. Ezután még egy 10-15 percig dagasztjuk, majd letakarjuk és langyos helyen kelesztjük addig, amíg kb. kétszeresére nő. Ez idő alatt pihentessük a teljesen begörcsölt kezünket egy kicsit vagy mosogassunk el, hogy leázzon a kezünkről a maradék tészta. Persze akinek van kenyérsütő gépe az csak beleszórta a gépbe az alapanyagokat és elindította a programot, majd békésen pihengetett, míg mi itt keményen megdolgoztunk a dagasztással, szóval rájuk ez nem vonatkozik. :)
Nagyjából fél óra múlva a békés pihizést megtöri a tény, hogy megkelt a tésztánk, tehát valahogy kenyeret kell belőle formáznunk. Erre nem is olyan rég találtam egy nagyon jó leírást, ami még képekkel is illusztrálja ezt a műveletet, azóta még kenyér formája is lesz a kenyeremnek. :)
Én most ide belinkelem ezt a blogot, mert szerintem ezen kívül is sok érdekességet találhattok ott. Szóval a kenyér formázása az alábbi linken tekinthető meg:
http://www.limarapeksege.hu/2010/06/vekni-formazasa.html
Tehát most már egy szép, formázott tészta csücsül előttünk. Nincs más dolgunk, mint begyújtani a sütőt, sütőpapíros vagy kivajazott sütőlemezre tenni a tésztát, letakarni és újra pihentetni 20-25 percet. Ez idő alatt pont ki lehet teregetni vagy el lehet hajtogatni a száraz ruhát, de ha olyan szerencsés vagy, hogy már nincs semmi dolgod aznapra, akkor csücs a tévé elé és kapcsolj ki egy kicsit.
Az idő leteltével irány vissza a konyhába. Fogj egy üres, magas falú tepsit, töltsd egyharmadáig vízzel és dugd be a sütő aljára (ez adja a párát a kenyérnek), majd a kenyeret is rakd a sütőbe. Először nagy lángon 5 percig sütjük, majd tedd féltakarékra a gázt és hagyd bent a kenyeret még 40 percig. Addig menj és csinálj valamit, amihez kedved van...játssz a gyerekkel vagy ellenőrizd a leckét esetleg vidd le a kutyát sétálni... :) Miután visszatértél kukkants be a sütőbe. Ha szép színe van már a kenyerednek (ez a sütő fajtájától és erősségétől is függ), akkor vedd ki. Ha még nagyon sápatag, akkor viszont csavard maximumra a sütődet és hagyd, hogy szép színt kapjon a kenyérkéd. Mikor kész, tedd rácsra, spricceld meg egy kevés vízzel és hagyd kihűlni.
És már készen is vagyunk! Nem is volt olyan ördöngösség megcsinálni, ugye?
Nálam ez az alaptészta. Ebből készítek kiflit, zsemlét, de még kakaós csigát is.
Zsemle:
A tésztát oszd 12-16 darabra, attól függően mekkora zsemlét szeretnél készíteni. Minden darabot formáz golyóvá, majd kicsit lapítsd le. Rakd a kivajazott sütőlemezre, hagyd 15-20 percet kelni, majd ugyanúgy süsd meg, mint a kenyeret, csak figyelj arra, hogy ennek kevesebb időt kell a sütőben töltenie.
Kifli:
Oszd a tésztát 12-16 darabra. Minden darabot nyújts négyzet formájúra és kb. egy centi vastagra, majd az egyik sarkánál kezdve sodord fel. Alakítsd kifli formájúra és süsd meg.
Készítheted rögtön töltve is, ilyenkor feltekerés előtt tegyél bele valamit, amihez éppen kedved van. Lehet édes (cukrozott kakaópor, mák, lekvár, stb.) vagy sós (sajt, sajtkrém, valamilyen felvágott, stb.). Így egy teljesen kész tízórait kapsz sütés után és nem kell majd reggel a nagy rohanásban még azzal is vesződnöd, hogy tízórait is készíts, csak beledobsz néhány töltött kiflit egy zacsiba és már futhatsz is a dolgodra.
Kakaós csiga:
Ehhez nem igazán kell az egész tészta mennyiség, kivéve, ha egy egész ovis csoportnak akarod készíteni. Ezért én ezt úgy szoktam csinálni, hogy a begyúrt tésztát kettéveszem, majd az egyik részéből kenyeret formázok, a másik feléből pedig elkészítem a kakaós csigát. A tésztát kb. 0,5 cm vastag téglalapra nyújtom, megkenem egy kevés olvasztott vajjal, megszórom cukrozott kakaóporral (nem instant, hanem igazi kakaópor cukorral elkeverve), feltekerem, majd ujjnyi vastagra szeletelem a roládot. Sütőpapíros sütőlemezre teszem őket, hagyom egy kicsit kelni, majd megy a sütőbe. Ne ijedjünk meg, egy kicsit ki fog folyni belőle a kakaó, de ez normális. Félig sült állapotban az eredeti recept szerint meg kéne locsolni egy kevés vaníliás meleg tejjel, de én ezt ki szoktam hagyni, mert ez csak plusz költség és nélküle is finom. Ha kész ezt is rácsra teszem és hagyom kihűlni. Utána meg lehet szórni porcukorral vagy bele lehet mártani olvasztott csokiba is.
Na ennyi okoskodás elég volt mára. Majd legközelebb folytatom egyéb otthon is elkészíthető termékek receptjével. Addig is próbáljatok kenyeret sütni és készülgessetek a következő befőző szezonra!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése