2013. október 14., hétfő

Frankfurti leves - Ördögpirula

A frankfurti leves egy nagyon sokféleképpen elkészíthető étel. Rengeteg változata ismert. De ami mindegyikben közös, hogy egy viszonylag olcsó kelkáposzta leves a végeredmény. Én most a saját verziómat osztom meg veletek.

Az ördögpirula is ismert édesség. Sok néven fut. Tulajdonképpen a képviselőfánk tésztája olajban kisütve. A családom nagyon szereti és pont megfelel egy fincsi leves után.


Frankfurti leves:

Hozzávalók:
1 kis fej kelkáposzta
2 pár virsli
0,5 dl olaj
2 evőkanál liszt
1 kis pohár tejföl
só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, ételízesítő


Elkészítés:

A kelkáposztáról leszedjük a külső leveleket, ha szükséges, majd kettévágjuk és kivesszük a torzsáját. Felcsíkozzuk és sózott vízben feltesszük főni. Forrás után fűszerezzük borssal, köménnyel, ételízesítővel és ha szükséges meg is sózzuk. Kóstoljuk meg mielőtt a sóért nyúlnánk, nehogy aztán "Szerelmes a szakácsné!" legyen. Mikor megfőtt a káposzta az olajból és a lisztből rántást készítünk, amit megszórunk pirospaprikával, majd beletesszük a tejföl felét. (Zárjuk le a lángot a lábos alatt mielőtt a pirospaprikát beleszórnánk, nehogy leégjen a paprika.) Jól elkeverjük. Ne ijedjünk meg, a rántás jól be fog sűrűsödni a tejföltől. Ha kész öntsük a levesbe és jó alaposan forraljuk ki. A virslit karikázzuk fel és dobjuk a levesbe. A maradék tejfölt tegyük a rántásos lábosba, szedjünk bele egy-két merőkanálnyi levest és keverjük addig, amíg sima levet kapunk. Ezt is öntsük a levesbe és forraljunk rajta még egyet. Kóstolással ellenőrizzük az ízeket és ha kell fűszerezzünk utána. Ezzel készen is vagyunk.

Ezt a levest is lehet máshogy készíteni, illetve felturbózni.... Természetesen ebben az esetben minden változtatással egy kicsit más ízvilágot alkotunk. Tehetünk bele néhány szem krumplit felkockázva, mintha kelkáposzta főzeléket készítenénk. Vagy párolhatunk bele egy fej vöröshagymát. Esetleg csíkokra vágott leveszöldséggel gazdagíthatjuk az ételt. De ha nagyon dőzsölni akarunk, akkor akár kombinálhatjuk az összes verziót egy levesben....



Ördögpirula:

Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg zsír vagy 15 dkg vaj
5 tojás
2 dl víz

olaj a sütéshez
kakaópor és porcukor a hintéshez

Elkészítés:

Egy kb. 3 l-es vagy nagyobb fazékba beleöntjük a vizet és hozzáadjuk a zsírt, majd feltesszük melegedni. Ha zsír elolvadt és a víz is forr, beleszórjuk a lisztet és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll (2-3 perc). A tűzről levéve, amíg még forró hozzáadjuk egyenként a tojásokat. Mindegyik tojással külön- külön alaposan elkeverjük. Az így elkészült tésztát 1-2 órát pihentetjük. Egy mélyebb serpenyőben vagy olajsütőben olajat forrósítunk. Kanállal diónyi galuskákat szaggatunk az olajba és mindkét oldalát pirosra sütjük. Ne tegyünk egyszerre sok tésztát a serpenyőbe, mert a fánkocskák megdagadnak. Először fedő alatt sütjük, majd megfordítás után fedő nélkül. Figyeljünk arra, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor nem nőnek meg a fánkok. Miután megsültek a tészta golyócskák kiszedjük és lecsepegtetjük, hogy ne maradjon olajos. A kakaóport és a porcukrot összekeverjük és ebbe forgatjuk a kisült fánkokat. Fantasztikusan finom.

Kakaópor helyett forgathatjuk vaníliás cukorba, kókuszba vagy készíthetünk hozzá valamilyen mártást (csoki, vaníliasodót) is.

Most már csak tálalnunk kell és néznünk hogyan lesz mindenki nyakig csokis! :D




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése